Thursday, November 21, 2019

We zijn compleet


Onze uitrusting is compleet! Het is gelukt om alle spullen die we nodig denken te hebben bij elkaar te krijgen. Toch wel een fijn gevoel 1,5e week voor vertrek. Nu is het uiteraard nog de vraag of het in de backpack past en of die vervolgens niet meer dan 15 kg weegt. Ik voorzie nog een kleine uitdaging voor volgende week…. 😉

Vorige week hebben we onze grootste trainingsprestatie neergezet: 17 km in de Schoorlse duinen. Nooit geweten dat je daar zoveel heuvels hebt! We hebben uiteindelijk bijna 5 uur non-stop gelopen en circa 320 hoogtemeters afgelegd…niet slecht denk ik voor een rondje wandelen in Nederland. Het haalt het alleen niet bij de circa 650 hoogtemeters die we op de Kilimanjaro dagelijks voor onze kiezen krijgen! Gelukkig zijn de afstanden die we daar gemiddeld per dag afleggen wel wat korter (circa 10 km). Mmmm….meer hoogtemeters, kortere afstanden…nu ik dit zo opschrijf realiseer ik me dat het terrein daar dan dus gemiddeld pak hem weg 4x steiler is dan in Schoorl. Tja, we wisten van tevoren dat we de condities van daar nooit zouden kunnen nabootsen in onze trainingen.

Nu onze datum van vertrek (1 dec.) steeds dichterbij komt, merk ik dat de spanning wel begint toe te nemen. Het is toch niet niks om een berg van bijna 6.000 meter te beklimmen! We zullen in totaal 8 dagen doen over de beklimming: 6 dagen omhoog en 2 dagen naar beneden (via een andere route). Het is geen berg die klimtouwen en stijgijzers vereist om de top te bereiken. Een gemiddelde conditie, stevige bergschoenen en een ijzeren wil schijnen voldoende te zijn.

Dit klinkt misschien als een ‘walk in the park’, maar dat is het dan ook weer net niet helemaal. Deze beklimming betekent 8 dagen lang geen elektriciteit en stromend water, slapen op een dun matje in een tent, geen douche, je behoefte doen in de natuur (lang leve de plastuit voor vrouwen 😜), onvoorspelbare weersomstandigheden en omgaan met de combinatie van zuurstoftekort en fysieke inspanning. Het wordt hoe dan ook heel zwaar!

Gelukkig worden we tijdens de reis heel goed begeleid. We beklimmen de berg met z’n tweetjes en zitten niet een in een groep. Dit betekent dat we alles echt op ons eigen tempo kunnen doen. Er lopen de hele weg 2 gidsen, 3-4 dragers en een kok met ons mee. Wij hoeven in principe alleen onze dagrugzak te dragen met daarin de dingen die we overdag denken nodig te hebben. De dragers dragen o.a. de tenten en onze backpacks die maximaal 15 kg mogen wegen.

Het meest zie ik op tegen het risico om hoogteziek te worden en om bij temperaturen onder 0 te moeten slapen in een tent op een heel dun matrasje. Ongeacht hoe goed je conditie is kan het zijn dat je door het lagere zuurstofgehalte in de lucht op grotere hoogte de symptomen van hoogteziekte gaat ervaren: o.a. misselijkheid, hoofdpijn, kortademigheid, duizeligheid. Eigenlijk is er maar één manier om hier weer vanaf te komen en dat is door naar beneden te gaan….en laat dat nou net niet de bedoeling zijn! Om de kans op hoogteziekte te verkleinen lopen we de langste route die ons meer tijd geeft om te acclimatiseren, zullen we speciale ademhalingstechnieken toepassen en veel water drinken (3-4 liter per dag). Het dunne koude matrasje dat de reisorganisatie ons leent probeer ik te upgraden naar een warme boxspring door zelf nog een isolerend ondermatrasje en een self-inflatable matje mee te nemen. Ben benieuwd!

Volgende week de grote test of alle spullen die we nodig denken te hebben in de backpack passen en we ons gewichtslimiet niet overschrijden. Ook houden we volgende week nog een kleine waterproeverij (weer eens wat anders dan een wijnproeverij). Omdat we op de berg afhankelijk zijn van smeltwater is het belangrijk het water te zuiveren met speciaal daarvoor bedoelde tabletten. Nu schijnt het water daar niet lekkerder van te worden, dus nemen we zelf weer (de lekkerste) smaaktoevoegers mee om ervoor te zorgen dat we die 24-32 liter water die we per persoon op de berg moeten gaan drinken gewoon gaan halen!

No comments:

Post a Comment